Συμβουλές για το λαχανόκηπο

 

Χρήσιμες συμβουλές και μυστικά για ένα πετυχημένο λαχανόκηπο

  • Το μέρος που επιλέγουμε για τον κήπο μας πρέπει να είναι φωτεινό και ζεστό, ενώ το έδαφος πρέπει να είναι επίπεδο και απαλλαγμένο από πέτρες για να στραγγίζει και να δουλεύεται εύκολα.
  • Επιλέγουμε χώμα πλούσιο σε άζωτο, γιατί τροφοδοτεί και υποστηρίζει τα φυλλώδη πράσινα φυτά, ενώ ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Πριν φυτέψουμε τα λαχανικά μας ρίχνουμε λίγο βιολογικό λίπασμα ή κοπριά στο χώμα, αραιώνουμε με ένα σκαλιστήρι και προσθέτουμε νερό για να διαλυθεί ομοιόμορφα.
  • Οι σαλάτες απαιτούν πολύ νερό, γιατία αποτελούνται κατά 80% από νερό, γι΄αυτό πρέπει να διατηρούμε τις ρίζες και το χώμα υγρό χωρίς να το παρακάνουμε. Το στεγνό χώμα "αγχώνει" τα φυτά ενώ το χώμα που είναι πάρα πολύ υγρό θα τα σαπίσει.
  • Mη δουλεύετε στον κήπο σας όταν τα φύλλα είναι βρεγμένα για να αποφύγετε την εξάπλωση ασθενειών από το ένα φυτό στο άλλο.
  • Τοποθετήστε εδαφοκάλυψη (άχυρα, κομπόστ) ανάμεσα στις σειρές των φυτών που μεταφυτεύσατε για να ελέγξετε τα ζιζάνια.
  • Κόβουμε τα φύλλα από τα πράσινα φυτά για να πετάνε νέα βλαστάρια. Αυτό γίνεται πάνω από τη γραμμή του χώματος με ένα κλαδευτήρι για να κρατηθούν τα φύλλα καθαρά και το έδαφος ελεύθερο.
  • Δεν φυτέυουμε ίδια φυτά στο ίδιο μέρος καθώς ούτε της ίδιας "οικογένειας", αφού αυτό προκαλεί κόπωση του εδάφους και ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών για τα φυτά μας.
  • Μεταφυτεύουμε τα φυτά μας στη μόνιμη θέση τους μόλις φτάσουν σε υψος τους 15 πόντους περίπου.
  • Συλλέγουμε σπόρους για την επόμενη σπορά. Το σημαντικότερο ίσως κομμάτι είναι αυτό της συλλογής σπόρων, για το λόγο αυτό οι σπόροι που επιλέγουμε πρέπει να είναι εύρωστοι. Τα φυτά που επιλέγουμε για την παραγωγή σπόρων σταματάμε να τα ποτίζουμε όταν έχει ωριμάσει καλά ο καρπός τους, περίπου δηλαδή 10 μέρες πριν τη συλλογή.
  • Αποθηκεύουμε τους σπόρους που συλλέξαμε σε μέρος σκοτεινό και ξηρό, ενώ δεν ξεχνάμε να γράψουμε το είδος του σπόρου που συλλέξαμε.
  • Πριν τη σπορά φασολιών τοποθετούμε τους σπόρους σε νερό για μερικές ώρες, ώστε να φουσκώσουν και να φυτρώσουν πιο γρήγορα.
  • Στις καλλιέργειες φασολιού η κοπριά πρέπει να είναι πολύ καλά "χωνεμένη".

Παρακάτω ακολουθεί ένας συνοπτικός πίνακας για λαχανικά και βότανα. Αναφέρονται οι εποχές σποράς του καθενός από αυτά.

 Pinakas-laxanikon